Back to school: vakantie is voorbij

Back to school… jammer of juichen?

Zo. De scholen zijn hier alweer anderhalve week bezig hier. We zijn al bijna gewend aan het nieuwe continurooster dat ze bij mijn jongens op school hebben ingevoerd! Zo snel gaat dat dus. Wat ik altijd grappig vind is het verschil tussen gezinnen als het gaat over het einde van een vakantie.

Jippie, we mogen weer naar school!

Je hebt van die kinderen – ik was er zelf zo één vroeger – die enorm blij zijn dat ze weer naar school mogen. Gewoon omdat ze leren leuk vinden, of omdat ze hun vriendjes en vriendinnetjes gemist hebben. Omdat ze zich inmiddels toch wel vervelen, bijvoorbeeld doordat er in de directe buurt niet veel kinderen zijn om leuk mee te spelen. Mijn kinderen behoren niet tot die categorie trouwens.

Jemig…nu alweer?

Dit klinkt meer als mijn mannetjes. Waarom moeten we nú alweer naar school? Na zés weken vakantie hè. Ach, je kunt het zien als klagen en mopperen. Je kunt het ook zien als een teken dat ze het erg goed naar hun zin hadden in de vakantie. Dat is ook niet zo gek, we waren nagenoeg de hele vakantie op de camping. Met tussendoor een paar dagen Legoland en een paar dagen Ameland. Héérlijk! Volgens mij hadden we de vakantie voor hen niet op een betere manier kunnen vullen.

Hoera, rust in de tent!

Ook wij mama’s en papa’s kijken heel verschillend tegen ‘back to school’ aan. Voor de één had het nog wel veel langer mogen duren. Lekker uitslapen, gezellig spelen met de kids, leuke dingen doen als je er zin in hebt. Geen haast, geen verplichtingen. Nou ja, dat geldt natuurlijk alleen als je niet hoeft te werken als je kids vakantie hebben. Zoals ik – de mazzelaar. En eerlijk is eerlijk, zelfs ik had wel zin in het normale leven. Ook al had ik dus die complete vrijheid tijdens hun zomervakantie. Gewoon kids naar school, zelf aan het werk, structuur in de week enzo. Rust in de tent, regelmaat.

Nou ja… rust…

Nu is die rust natuurlijk ver te zoeken. Ja, op het moment dat de kids de deur uit zijn naar school is het rustig in huis. Merk ik niets van want dan ben ik aan het werk. Dan komen ze om twee uur uit school, hebben ze heerlijk tijd om te spelen. Vriendjes mee, binnen spelen met Lego en laptop of tablet, buiten spelen, fijn! En dan – aan het eind van de middag – clubjestijd! De één naar hockey, de ander naar turnen, allebei naar Scouting. Al met al flink wat heen-en-weer gedoe met al die trainingen en opkomsten. Allemaal rond etenstijd – dat heb je met deze leeftijd, echt van die tussentijdstippen.

Ik ben er zelf nog niet helemaal uit of ik nou blij ben dat het ‘gewone leven’ weer begonnen is, of toch niet zo. De jongens weten het wel: die hadden liever altijd vakantie. Dan zeg ik maar: “tja, als het altijd vakantie is heb je nooit vakantie”. Wat vinden jij en je kids: feest om weer naar school te gaan of toch niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *