Estafettespel: eilandje springen

Leuk estafettespel: eilandhoppen

Al jarenlang heb ik een favoriet estafettespel voor groepen kinderen. Ik speel het graag bij Scouting met de jeugdleden. Het is vrij gemakkelijk uit te leggen en kinderen vinden het eigenlijk altijd superleuk om te doen. Ze zijn heerlijk in beweging, moeten samenwerken en het draait niet om hard rennen of sterk zijn.

Eilandje springen

Je hebt voor het spel in ieder geval twee teams nodig, maar het kan met net zoveel teams als je maar wilt. Per team geef je de deelnemers aan de estafette een ‘eiland’ en vervolgens voor elk team eentje extra. De bedoeling is dat de teams zo snel mogelijk een ‘water’ oversteken zonder natte voeten te krijgen. Oftewel: je moet steeds met je voeten op het eilandje staan en dan overspringen naar het volgende.

Wat voor eilandjes?

Hoe kom je aan verplaatsbare eilandjes voor dit estafettespel? Dat kunnen vellen papier zijn, of stukken stof, of stukken tafelzeil, of hoepels, of … nou ja alles waar je een klein gebiedje mee kunt afbakenen waar de voeten binnen moeten blijven. Natuurlijk kun je het spel dan uitleggen met ‘je moet op het vel springen’. Zelf ben ik nu eenmaal dol op het uitleggen van een spel in een verhaaltje. In dat verhaaltje kunnen de eilandjes natuurlijk ook vlotten zijn. Of stenen. Of  paddestoelen. Of wat dan ook.

Estafettespel: naar de overkant!

De teams beginnen het estafettespel achter elkaar achter een (al dan niet denkbeeldige) lijn. De eerste legt het eerste eiland voor zich neer en springt erop. Legt dan de volgende neer en springt daar naartoe. Dan kan de tweede op het eerste eiland springen. Er komt nog een eiland bij vooraan – de eerste springt door – de tweede springt door – de derde springt op het eerste eiland. Net zo lang tot alle teamleden op een eiland staan. Dan is er nog één eiland over. Dat legt de eerste weer voor zich, iedereen springt door, dan blijft er achteraan een eilandje over. Dat pakt het achterste teamlid op, geeft het door naar voren via alle teamleden, waardoor de voorste weer een nieuw eilandje heeft om verder te komen. Zo gaat het estafettespel door totdat het eerste team helemaal aan de overkant is. Dat heeft gewonnen, en dan wil het andere team natuurlijk revanche.

Grote sprongen of snel springen?

Je kunt dit estafettespel als team op twee manieren spelen. De ene keuze is om de afstand tussen de eilandjes zo groot mogelijk te maken. Grote sprongen maken dat je de afstand sneller overbrugt. Zou je denken. Het nadeel daarvan is dat niet ieder teamlid even ver kan springen. En dat de laatste nog wel in staat moet zijn om het overblijvende eiland op te pakken zonder de grond erbuiten aan te raken. Als de afstand tussen de eilandjes kleiner is kan het springen en pakken veel sneller gaan, waardoor je uiteindelijk misschien wel in minder tijd aan de overkant bent. Dat is een kwestie van uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *