Levend stratego en nog veel meer levende gezelschapsspellen

Levend Stratego en andere spellen

Ergens deze week vroeg ik aan mijn zoons: wat vinden jullie nou het leukste wat jullie doen bij Scouting? Er gebeurde iets spectaculairs: ze waren het roerend eens! Geloof me, dat gebeurt niet vaak… Met afstand het allerleukste vinden ze allebei Levend Stratego. Mooi toch? Dat wordt met regelmaat gespeeld, en niet alleen bij Scouting. De oudste speelde het bijvoorbeeld ook op schoolkamp.

Ook niet-levend Stratego?

Vinden ze gewoon Stratego – het bordspel – spelen ook leuk? We hebben het thuis niet eens… de jongste heeft het laatst, in de ontzettend zinvolle week voor de vakantie, wel op school gespeeld. Leuk wel, maar levend vindt hij het toch vele malen leuker. Logisch ook: je kunt lekker rennen, het moment waarop je een ander ontmoet is altijd spannend, of je op dat moment ‘wint’ of ‘verliest’ – daar kun je niets aan doen. En zelfs met de slechtste kaart kun je dan juist van de beste weer winnen.

Levende gezelschapsspellen

Nu kennen de meeste kinderen Levend Stratego wel. Gelukkig zijn er nog veel meer ‘levende varianten’ van gezelschapsspellen. Kijk maar eens in de Activiteitenbank van Scouting Nederland, met alleen als zoekwoord ‘levend‘. Je lacht je suf. Levend Zeeslag, Levend Mastermind, Levend Kwartet, Levend Memory en zelfs Levend Kolonisten van Catan! Word je daar nou niet meteen supernieuwsgierig van? Ik denk trouwens ook meteen aan dat Wizard’s Chess in Harry Potter… En van die heerlijke smokkelspelen!

Niet stilzitten in kleine groepjes

Gezelschapsspellen zijn vaak erg leuk om te doen. Maar ja: het betekent wel lang stilzitten, meestal binnen en het aantal mogelijke deelnemers is beperkt. Niet zo handig dus als je met een groep kinderen – of dat nou bij Scouting is of ergens anders – een leuk spel wilt doen. Het hoeft trouwens niet perse met kinderen te zijn… Met een groep is het gewoon heerlijk om lekker te rennen en dan ook nog met een doel. Veel gezelschapsspellen lenen zich – soms met enige creativiteit – wel voor  een levende variant.

Creatieve variaties

Eigenlijk is een levend gezelschapsspel op zich al creatief genoeg. Nog mooier is als je er een eigen draai aan geeft. Het zo vormgeeft dat het perfect past in het thema waar je mee bezig bent. Als voorbeeld Levend stratego: dat kan natuurlijk met legerrangen en een bom, maar waarom niet met Jungledieren? Of een eenvoudige versie voor de kleintjes met olifant-tijger-muis, vuur-water-spons, of steen-papier-schaar?

Nieuwe levende spellen?

In Scoutingland worden er natuurlijk nog véél meer levende gezelschapsspellen gespeeld dan alleen degene die je tegenkomt in de Activiteitenbank. Zo speelden wij weleens Levend Ganzenbord. Eén keer een groot speelbord maken, bijvoorbeeld op een laken, en je kunt het met regelmaat uit de kast trekken. Ah, die zie je dan weer terug als Jungle Ganzenbord.

Heb jij nog levende spellen die je met me wilt delen? Ik ben bijzonder benieuwd!

PS: voor de opletters onder jullie… ik heb het gezien hoor, dat het Engels op de Levend Stratego-kaartjes van de afbeelding behoorlijk te wensen overlaat, maar vond ‘m toch mooi om te laten zien!

 

3 thoughts on “Levend Stratego en andere spellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *