Rugzak op kamp

Ik ga op kamp en ik neem mee…

Bij ons staat de zomervakantie voor de deur. Nog één weekje school, dan is het zover. Niet alleen tijd voor vakantie – ook tijd het zomerkamp van Scouting. Mijn jongste Welpenjongetje gaat voor het eerst zelf (zonder mama) mee, dus ben ik opeens de Welpenouder die de instructies van de leiding volgt. Niet helemaal onbevooroordeeld natuurlijk. Jarenlang was ik de leiding die de instructies opschreef, al was dat zo ongeveer in de prehistorie. De pre-eigen-kinderen-historie in ieder geval.

Paklijst

Gelukkig krijg je als ouder een paklijst waar precies op staat wat de kids mee moeten nemen. Niet zo ingewikkeld dus. Zou je denken. Toch weet ik dat er genoeg ouders die het presteren om bijvoorbeeld:

 • veel te veel spullen mee te geven – drie koffers en een beautycase zijn écht niet nodig!
 • veel te weinig spullen mee te geven – “Hij draagt toch de hele week hetzelfde”
 • absoluut niets te voorzien van de naam van het kind – “Mijn kind herkent z’n eigen spullen wel”… néé, níet!
 • geen schone onderbroeken mee te geven – moet dat dan?
 • toch die mobiele telefoon in de tas te stoppen – geloof me: stiekem papa en mama bellen helpt níet tegen heimwee!
 • een tweepersoons luchtbed mee te geven voor één kind – hoeveel ruimte denk je dat er is in zo’n slaapzaal?
 • de zwemspullen niet in te pakken – “Paklijst nalopen? Onzin, ik weet heus wel wat er nodig is op kamp.”

Merken

Ja. Dat staat altijd netjes op de paklijst: “alle spullen voorzien van de naam van je kind”. Hoe ik me als leiding heb verbaasd over hoe slecht er ‘gemerkt’ werd… de bergen ‘unidentified objects’ die je overhoudt na een kamp… Hoe ik nu als ouder pas merk (hahaha) hoe ontzettend veel werk het is, dat merken. Elke onderbroek, elke sok… pfffff…. Dan betrap ik mezelf erop dat ik toch ook de sokken oversla. Gewoon oude sokken meegeef, waarvan het me oprecht niets uitmaakt als ze niet mee terugkomen. Dat er dan een paar op die berg gevonden voorwerpen liggen, dat is dan maar zo. Met enige mazzel herken is ze, en anders maar niet. Ik heb bovendien al genoeg sokken-wezen in m’n kast liggen. Misschien geef ik die wel mee, voor zover ze de juiste maat hebben.

Wegwerpkleding

Een interessant concept dat ouders weleens hebben is dat van wegwerpkleding. Nee, niet in de zin van: gekocht om direct na gebruik weg te gooien. Wel in de zin van: oud, versleten, klaar om weg te gooien, dus geef maar mee op kamp. Met de instructie aan het kind dat die zijn onderbroeken, sokken en t-shirts mag weggooien als hij ze gebruikt heeft. Zit wat in op zich. Vergeet alleen niet die instructie even te delen met de kampleiding. Anders staat die straks jouw kind aan te spreken op het feit dat hij z’n kleding zomaar weggooit. Bovendien ben ik wel voorstander van een iets aangepaste instructie. Laat hij de spullen nog wel even in een aparte tas bewaren voordat hij ze echt weggooit. Wat als je echt door je shirts heen bent in de loop van de week, en dat ene shirt had je op zich nog best een keer aan kunnen trekken? Dan is het niet handig als dat in de vuilnisbak gedumpt is.

Leiding weet het beter

Voor alle ouders die eigenwijs willen zijn bij het inpakken van de spullen voor een kamp: de leiding weet het écht beter dan jij. Die hebben meestal een jarenlange ervaring met het op kamp gaan met groepen kinderen. Ze zetten hun instructies niet zomaar op zo’n paklijst. Niet om jullie of de kids te pesten. Niet om betweterig te zijn. Gewoon omdat ze weten wat er wel en niet werkt.

 • Natuurlijk is het leuk voor je kind om een eigen zak snoep in z’n tas te hebben. Het is alleen niet bepaald sociaal en bovendien ongezond als hij die ’s nachts achter elkaar leegvreet. Dus wordt snoep verzameld en verspreid over de week met z’n allen opgegeten.
 • Natuurlijk denk jij dat het fijn is voor je kind om jullie te kunnen bellen als hij jullie mist. Maar nee: dat verstrekt het gevoel van heimwee alleen maar. De leiding heeft echt haar manieren om met heimwee om te gaan en als het écht niet gaat… geloof me, dan zijn ze blij als ze jullie kunnen bellen om aan te geven dat het beter is dat je je kind komt halen.
 • Natuurlijk wil je kind graag zijn tablet mee, een week zonder tablet is waarschijnlijk ondenkbaar. Niet doen! Ten eerste bevordert zo’n tablet het samen spelen niet bepaald, bovendien zorgt het voor ongelijkheid én is het risico dat hij valt en stuk gaat, of iemand er per ongeluk op gaat staan, veel te groot. Geef een boekje mee en een gezelschapsspelletje, dan vermaken ze zich ook prima op rustige momenten tijdens het kamp.

Kortom: ja, de leiding weet het beter. En wil je iets laten afwijken van de paklijst? Bespreek dat dan met de leiding, zodat ze er vanaf weten en er hun mening over kunnen geven.

Ik wens alle kinderen die op kamp gaan de komende weken een enorm leuke tijd… dat gaat ongetwijfeld lukken. Hetzelfde wens ik alle leidinggevenden die een week vrij nemen van hun werk om de kids een fantastische ervaring te bezorgen. En ouders? Maak je geen zorgen, waarschijnlijk mis jij je kind meer dan hij jou. Wil je als hij terugkomt horen hoe hij je gemist heeft maar blijkt dat meestal niet zo te zijn. Wél zal hij doodmoe zijn van alles wat hij heeft beleefd!

Ben jij leiding bij Scouting of op een andere manier kampleiding? Heb jij nog iets aan te vullen op de gekke dingen die ouders doen bij het inpakken van de spullen van hun kind voor kamp?

5 thoughts on “Ik ga op kamp en ik neem mee…

 1. Tip 1: Pak de tas in samen met je kind, dan weet het wat hij mee heeft.
  Tip 2: Geef als leiding advies, hoeveel van iets mee moet (bijv. 7 onderbroeken), maar laat ook een invulmogelijkheid open, waarop de deelnemer invult hoeveel ze daadwerkelijk in de tas gedaan hebben (bijv. 3 onderbroeken). Laat het kind vervolgens de paklijst ook meebrengen naar het kamp, dan kan het zelf (of samen met de leiding) bij het inpakken van alle spullen checken of het alles weer heeft/wat er nog ontbreekt.

 2. en natuurlijk op een fietskamp: de regenkleding als EERSTE in de rugzak, dus ONDERIN….. Worden die in ieder geval niet vergeten…..

 3. Tip. Alle spullen die mee gaan in een afsluitbare tas (bij voorkeur een weekend tas) of 1 rugzak. Geen boodschappentassen daar vallen spullen uit of vuilniszakken, die worden aan het eind van het kamp nog wel eens weggegooid. Koffer is ook niet altijd handig. Maar dit ligt een beetje aan het kamp en de beschikbare ruimte. Losse matjes en slaapzakken graag ook voorzien van de bijbehorende zakjes/hoedjes.

 4. Die tip van de wegwerpkleding is zeker handig! Onze zoon en dochter gingen 7dagen op kamp, en wij hebben ze dus hun allebei een set van 7 oude pyjama’s (zowel shirtjes als broekjes) mee gegeven. Die bij de schoenpoets doeken lagen e al paar x gebruikt waren voor schoenenpoetsen. We wouden hun nieuwste Pyjama niet mee geven namelijk! Dus oude poetspyjama’s wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *