Tikspel: drie is teveel

Tikspel: drie-is-teveel

Ben je met een groep kinderen buiten en wil je ze helpen aan een leuk spel? Probeer het eens met ‘drie-is-teveel’! Een heerlijk tikspel waarbij ze nog moeten samenwerken en opletten ook.

Tikspel 2.0

Tikkertje is ook maar zo gewoon tikkertje. Drie-is-teveel is een tikspel met wat extra’s. Hoe werkt het?

  • er is een tikker, meerdere tikkers kan natuurlijk ook
  • de andere kinderen maken tweetallen met tenminste één ‘overblijver’ (meer kan ook)
  • zolang een kind de hand van een ander kind vasthoudt kan het niet getikt worden
  • de overblijver kan dus wel getikt worden, maar kan dat voorkomen door de hand van één van de kinderen in een tweetal te pakken
  • het kind aan de andere kant van het tweetal moet dan wegrennen, want … drie is teveel
  • die rent naar een ander tweetal om bij aan te sluiten, daar moet degene aan de andere kant dan weer weg
  • tijdens het rennen naar het nieuwe tweetal kan de ‘overblijver’ dus steeds getikt worden
  • door degene die getikt wordt direct de tikker te laten vervangen is er nooit iemand af

Drie is teveel

De spelregels van dit tikspel zijn niet ingewikkeld om uit te leggen. Met twee ben je veilig, drie is teveel en dan moet er iemand vertrekken. En dat is dan niet degene die in het midden staat, en ook niet degene die als laatste is aangesloten. Duidelijk toch?

Verhaaltje erbij

Je kunt dit tikspel ontzettend makkelijk nóg leuker maken door er een verhaaltje bij te bedenken. Zomaar een ideetje: bootjes in de zee. In een bootje passen maar twee kinderen. De overblijver zwemt door de zee maar wordt achterna gezeten door een haai. Als de overblijver in de boot stapt moet degene aan de andere kant van de boot overboord en kan die door de haai gepakt worden.

Of: twee kinderen zitten achterin de bak van een jeep op safari. Een ander kind wordt achterna gezeten door een leeuw. In de jeep zou hij veilig zijn, maar er is geen plek. Als hij in de bak springt valt het kind aan de andere kant uit de auto. Dan wordt die natuurlijk de nieuwe prooi van de leeuw.

Weet jij nog een leuk verhaaltje om drie-is-teveel extra aantrekkelijk te maken? Of heb je een ander tikspel dat je graag met ons wilt delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *